Bekijk alle artikelen

Zonnefietspad en groene geluidsschermen

Twee keer per jaar organiseert Tour de duurzame infra een fietstocht langs duurzame infraprojecten. Het doel: verduurzamen van projecten bevorderen door kennisdeling tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Fietsen verbindt, en duurzaamheid ook. Als Strukton doen wij daarom van harte mee met de Tour de duurzame infra. Op donderdag 15 september bezochten we met 11 fietsers van 6 bedrijven twee duurzame projecten van Strukton. De gemene deler van deze projecten? Duurzaam ruimtegebruik.

Duurzaam ruimtegebruik wordt steeds belangrijker in Nederland. De ruimte is schaars en we willen er van alles mee doen: energie opwekken, wonen, reizen, ontspannen… én er is ruimte nodig voor de natuur.

Daarom zet Strukton in op efficiënt gebruik van de ruimte, door in één project meerdere functies te combineren. De SolaRoad combineert infrastructuur met het opwekken van duurzame energie. En de Green Silence Wall beschermt de omgeving tegen geluid én neemt tegelijkertijd CO2 op.

Samenwerking binnen Strukton Groep

Wat deze projecten extra bijzonder maakt, is dat er verschillende Strukton bedrijven in hebben samengewerkt. De SolaRoad is ontwikkeld door Strukton Civiel, in samenwerking met TNO en provincie Noord-Holland. De wegdekelementen zijn gemaakt door Strukton Prefab Beton. De Green Silence Wall, eveneens ontwikkeld door Strukton Prefab Beton, is ook eerder toegepast door Strukton Civiel. Mooie voorbeelden dus van samenwerking binnen Strukton Groep!

Martijn Seine, projectleider bij Strukton Rail: “Interessant om voorbeelden te zien die ik in mijn werk bespreekbaar kan maken. In dit geval zelfs voorbeelden binnen mijn eigen bedrijf!”

“Interessant om voorbeelden te zien die ik in mijn werk bespreekbaar kan maken. In dit geval zelfs voorbeelden binnen mijn eigen bedrijf!"

SolaRoad

Ron Hydra (Reanco) en Jan van Stratum (Strukton Prefab) deelden de ins en outs van hun projecten op het terrein van Strukton Prefab Beton, waar een paar mooie samples klaarstonden. De SolaRoad in Maartensdijk wekt elektriciteit op voor wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en wie weet ooit elektrische auto’s. Maar de SolaRoad is ook voor andere terreinen geschikt. Zoals lanen in woningbouwprojecten en doorrijlanen van parkeerterreinen. Lees meer over de SolaRoad.

Green Silence Wall

De Green Silence Wall is gemaakt van Miscanthus, een grassoort die tijdens de groei veel CO2 opneemt. Bovendien kan het bouwmateriaal uitstekend worden hergebruikt. Het heeft een natuurlijke uitstraling, wat omwonenden prettig vinden. En de geluidswal kan gecombineerd worden met zonnepanelen. Geluidsbescherming, CO2-opname én energiebron in één! Lees meer over de Green Silence Wall.

Gewapend met bananen en Snelle Jelle’s ging de groep vervolgens op pad om deze projecten zelf te bekijken. Een mooie route via Maartensdijk naar Hilversum en via de Loosdrechtse plassen weer terug naar Strukton. Om vervolgens te eindigen met een borrel met bitterballen – vegetarisch uiteraard, want het gaat natuurlijk over duurzaamheid!

Tour de duurzame infra

Heeft uw bedrijf ook mooie duurzame infraprojecten? Of wilt u zich laten inspireren? Sluit aan bij de Tour de duurzame infra!

Naar de website

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s)

 

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Wat maakt een project nou duurzaam? Daarvoor kijken wij naar de SDG's, de Sustainable Development Goals. De SolaRoad draagt bij aan duurzame en betaalbare energie (SDG 7). De Green Silence Wall is een voorbeeld van verantwoorde productie (SDG 12). En beide projecten dragen bij aan industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9).

Lees meer over hoe onze projecten bijdragen aan de SDG's.

Meer duurzaamheidsnieuws

Artikel

Elkaar leren aanspreken op onveilige situaties

Lees meer
Lees meer over Elkaar leren aanspreken op onveilige situaties

Artikel

SDG’s brengen Strukton in de volgende duurzame versnelling

Lees meer
Lees meer over SDG’s brengen Strukton in de volgende duurzame versnelling

Artikel

Hoge CO2-reductie leidt tot bijstelling ambitie

Lees meer
Lees meer over Hoge CO2-reductie leidt tot bijstelling ambitie
Meer nieuws