Bekijk alle artikelen

Strukton op koers – halfjaarcijfers 2024

Strukton Groep heeft in het eerste halfjaar van 2024 bij een omzet van € 728,9 miljoen een voorlopige EBIT gerealiseerd van € 18,1 miljoen (H1 2023: € -3,3 miljoen). CEO Rob van Wingerden: “Wij zien langzamerhand dat de maatregelen voor het verbeteren van de kapitaalpositie en het creëren van rust, stabiliteit en perspectief tot zichtbaar resultaat leiden. Dat is goed voor onze klanten, medewerkers en andere stakeholders.”

Financiële highlights H1 2024:

  • Omzet € 728,9 miljoen (H1 2023: € 648,0 miljoen)
  • EBIT € 18,1 miljoen, EBIT-percentage 2,5% (H1 2023: € -3,3 miljoen, -0,5%)
  • Nettoresultaat € 19,2 miljoen (H1 2023: € -2,6 miljoen)
  • Vermogenspositie € 139,4 miljoen; solvabiliteitspositie 10,5%

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Groep heeft in het eerste halfjaar op meerdere fronten een solide prestatie geleverd. Strukton Rail Nederland rondde met een treinvrije periode van 39 dagen de ombouw van emplacement Leeuwarden af. Strukton Rail Italië is vol bezet met diverse projecten, waaronder de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Brescia en Verona. Strukton Rail Zweden verwierf onder andere een extra onderhouds contract voor de Stambanan tussen Nässjö en Grevaryd en voor het onderhoud van de bovenleiding van de trolleybus in Landskrona. Strukton Rail Denemarken boekt goede vooruitgang op het project uitrol ERTMS op de Fjernbane en verwierf een nieuw project voor de ballastvernieuwing tussen Fredericia en Padborg.

Strukton Roads & Concrete heeft meerdere werken aangenomen met een divers pallet aan werk. Door zich meer te richten op voorspelbaar organiseren van werken met een verantwoorde omvang voor verschillende klanten, creëert Roads & Concrete meer stabiliteit en is er ruimte voor gerichte en winstgevende groei. Strukton Infrastructure Specials heeft een goed gevulde orderportefuille met mooie projecten waaronder C11 Amsterdam, Hubertustunnel en Zoutkamp.

De verlieslatende projecten uit het verleden, zoals RIVM, Hoofdstation Groningen en de A15, kennen nog altijd de nodige uitdagingen, maar komen stap voor stap meer onder controle.

Veiligheid

Welzijn van onze medewerkers in de brede zin van het woord is een topprioriteit. Verdere verbetering op het gebied van inclusiviteit en veiligheid hebben de volle aandacht. Met een gemiddelde IF van 11,1 (Nederland 4,2) zijn er grote verschillen tussen de landen. Verbetermaatregelen zijn en worden in gang gezet.

Op het project Hoofdstation Groningen brak in juli een brand uit aan de gevel van het in aanbouw zijnde buschauffeursgebouw. Er was gelukkig geen persoonlijk letsel.

Strategische focus

Strukton richt zijn strategie op duurzame infrastructuur op en rond het spoor in Europa, in de thuislanden Nederland, België, Italië, Zweden en Denemarken. Passend binnen de strategische focus werd op 1 april 2024 Strukton Integrale Projecten verkocht aan Aiber Services. Op 9 juli 2024 verkocht Strukton zijn 25% belang in de asfaltcentrales APA (Asfalt Productie Amsterdam) en APRR (Asfalt Productie Rotterdam Rijnmond) en op 12 juli 2024 werd Strukton Prefab Beton verkocht aan Roevla Groep.

Auditplanning

Samen met accountant Forvis Mazars werken wij momenteel aan de controle van de jaarrekening 2023. Deze verwachten wij aan het eind van 2024 af te ronden. De controle van de jaarrekening 2024 staat gepland in het eerste halfjaar van 2025.

Meer recent corporate nieuws

Artikel

Petra Koselka commissaris Strukton

Lees meer
Lees meer over Petra Koselka commissaris Strukton

Artikel

Verkoop aandeel asfaltcentrales

Lees meer
Lees meer over Verkoop aandeel asfaltcentrales

Artikel

Verkoop Strukton Prefab Beton

Lees meer
Lees meer over Verkoop Strukton Prefab Beton
Al het corporate nieuws