Bekijk alle artikelen

De zoektocht naar circulariteit in Project Control

Strukton is het Project Control-proces aan het verbeteren. Deze optimalisatie wordt benut om circulariteit op een praktische manier te integreren, gebruikmakend van de informatie die al wordt vastgelegd. Deze bredere kijk blijkt niet zo eenvoudig te zijn, maar kan veel opleveren!

Michael Blokland, programmamanager Project Control bij Strukton, en Mariia Troian, projectleider CO2-prestatieladder en Circulariteit bij Strukton, brainstormen over het integreren van circulariteit in het Project Control-proces.

Project Control heeft vooral een financiële insteek. Hoe past circulariteit daarin?

Mariia: “Als we het breder trekken, gaat Project Control over resourcemanagement. Het proces geeft ons grip op de financiële middelen, maar dat is alleen lineair. We willen een breder beeld, inclusief het circulaire gebruik van hulpbronnen. Niet door nieuwe data in te voeren, maar door de beschikbare informatie vanuit verschillende gezichtshoeken te bekijken. Een voorbeeld: we kunnen kijken naar de kosten van asfalteren in de uitvoering, maar we kunnen ook kijken naar de kosten van het asfalt op de langere termijn. Dan zouden we kunnen kiezen voor een duurder asfaltmengsel dat de projectkosten in de uitvoering weliswaar verhoogt, maar over de hele levensduur gezien goedkoper is. Het doel van circulariteit in Project Control is om circulair denken te stimuleren door op een praktische en concrete manier de cijfers te benutten voor een circulaire waardebeoordeling.”

Michael: “Wat dit in de praktijk lastig maakt, is dat we als aannemer zicht hebben op een beperkte scope: de uitvoering, soms deels het ontwerp, maar niet onderhoud en beheer. Daardoor hebben we geen informatie over de hele levenscyclus om de beste keuzes te maken voor de hele scope. We doen onderhoud, maar dit zijn aparte contracten. Opdrachtgevers overzien als beheerders de hele levenscyclus. Zij kunnen ons voorzien van deze informatie en met hun uitvraag stimuleren dat circulariteit en totale kosten (total cost of ownership) in de aanbieding worden meegewogen en worden beloond.”

Wat zouden we wél kunnen doen, gezien onze beperkte scope?

Michael: “Als we keuzes maken voor het ontwerp en de uitvoering van een project, zouden we de kosten en duurzame waarde over de hele levenscyclus van de asset kunnen meenemen. Op basis daarvan kunnen we een ontwerp maken dat na het einde van de levensduur leidt tot het circulair delven van een brug of viaduct in plaats van slopen. Dit kost echter meer tijd en misschien winnen we de tender dan niet, omdat we een voorstel indienen voor de hele levenscyclus met mogelijk hogere kosten, terwijl de tenderuitvraag alleen betrekking heeft op het ontwerp en de uitvoering.”

Mariia: “Inzicht in de consequenties op kosten en duurzaamheid over de hele levenscyclus leidt tot betere keuzes in de ontwerp- en uitvoeringsfase. Daarmee kunnen we als Strukton extra waarde hebben voor onze opdrachtgevers. Dat levert misschien wel nieuw werk en nieuwe partnerschappen op. Circulariteit in Project Control heeft ook betrekking op de beheersing van risico’s van bijvoorbeeld grondstoffenschaarste. Het heeft dus strategische waarde voor Strukton op de korte en de lange termijn.”

Wat is nodig om circulariteit bij Strukton te integreren in Project Control?

Mariia: “We hebben niet direct het antwoord. Dit artikel is dan ook een oproep voor ideeën om financiën en circulariteit met elkaar te integreren. Laten we focussen op wat we wel kunnen en onderschat niet de impact die we kunnen hebben als we onze scope in Project Control uitbreiden! Met een bredere kijk op de cijfers vergroten we die impact.”

Michael: “Accepteer dat we met onze scope beperkte invloed hebben op duurzaamheid en circulariteit over de hele levenscyclus van een asset. Met een proactieve instelling en een brede kijk op Project Control kunnen we wel degelijk impact hebben, zelfs als we die in ons systeem nog niet berekenen.”

Wij zijn benieuwd...

Welke tips heb je voor ons om circulariteit in financiën te integreren?

Dit zijn mijn tips

Meer corporate nieuws

Artikel

Klimaatneutraal in 2050

Lees meer
Lees meer over Klimaatneutraal in 2050

Artikel

Circulaire economie stimuleren

Lees meer
Lees meer over Circulaire economie stimuleren

Artikel

Rapporteren over duurzaamheid

Lees meer
Lees meer over Rapporteren over duurzaamheid
Al het corporate nieuws

Duurzaamheid bij Strukton

De impact van onze sector op de leefomgeving is fors, zowel wat betreft grondstoffengebruik en afval, als uitstoot en biodiversiteit. Dat geeft enorme kansen voor verduurzaming. Dus werken wij samen met onze ketenpartners om de toekomstbestendige wereld van morgen te maken.

Meer informatie