Artikel
Strukton bouwt duurzame infrastructuur en is met vele ontwikkelingen bezig om dit steeds beter te doen. Samen met opdrachtgevers en partners in de hele keten. Met communicatie ondersteunen we deze verduurzaming door zichtbaar te maken welke successen worden bereikt. En ook door informatie te geven over wat soms nodig is.
Irene van Dam – senior communicatieadviseur van Strukton Groep – en Manon Hoppenbrouwers – senior communicatieadviseur bij Strukton Wegen & Beton – wisselen ervaringen uit over communiceren over duurzaamheid en circulariteit.
Irene: “Duurzame infrastructuur bouwen betekent voor ons duurzaam werken én duurzame infrastructuur realiseren. Dat is infra van hoge kwaliteit, gemaakt van duurzame materialen, die lang meegaat en geschikt is voor hergebruik. Als we over een project of een onderwerp willen communiceren, kijken we bewust naar de duurzame kanten. Als we doorvragen, blijkt er meestal meer te melden dan gedacht, zo vanzelfsprekend vinden we het al. We gaan niet geforceerd iets zoeken, want we vinden het belangrijk authentiek te zijn in de communicatie.”
Manon: “Juist die ontwikkelingen die eruit springen en waarmee we vooroplopen, belichten we. Een mooi voorbeeld is het circulaire viaduct over de A76 waaraan we werken, samen met Rijkswaterstaat en onze partners. Dit project heeft intern en extern veel belangstelling. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de reacties op social media en dat maakt het extra leuk om erover te communiceren. Dat gold eerder ook voor de herinrichting van de N270 van Deurne tot de Limburgse grens. Op dit project hebben we de werkzaamheden uitgevoerd met emissieloos en emissiearm materieel, voornamelijk door elektrische voertuigen in te zetten. We zijn daarin niet de enige, maar besteedden er ook aandacht aan om kennis over te dragen aan andere belangstellenden.”
Irene: “De focus kwam bij ons in 2009, toen de CO2-Prestatieladder werd gelanceerd. In die tijd was het nog nodig mensen te overtuigen dat duurzaam werken belangrijk is. Met een campagne als ‘groen = doen’ stimuleerden we dat. Nu hoeven we niet meer te overtuigen. Mensen begrijpen dat duurzaamheid goed is voor de wereld en ons bedrijf toekomstperspectief geeft. Sommigen zijn juist geïnteresseerd in de innovatieve kant ervan.”
Manon: “De hele markt is in beweging. Duurzaamheid en circulariteit zijn structurele aandachtspunten en dat zie je terug in de communicatie. Dat geldt voor alle werkmaatschappijen van Strukton, al verschillen de onderwerpen waarover ze communiceren. Dat hangt ook af van de focus die opdrachtgevers hebben. In het ene project ligt de nadruk meer op emissievrij, in het andere project meer op circulariteit. Dat bepaalt de invulling van onze verhalen. Inmiddels ook alweer een aantal jaar geleden startten we de communicatiecampagne ‘100 duurzame daden’. Die 100 haalden we makkelijk, de teller bleef daarna maar doorlopen en loopt nog!”
Irene: “Dat doen we met artikelen op de website en berichten op de social media, met name LinkedIn. Intern vertellen we vooral verhalen op intranet. Verder wordt duurzaamheid in bijeenkomsten en vergaderingen regelmatig onder de aandacht gebracht en is het een onderwerp tijdens de introductiedag voor nieuwe medewerkers. Ook worden er workshops en interne webinars georganiseerd over duurzaamheid.”
Manon: “Bij Strukton Wegen & Beton volgen we het voorbeeld van de Duurzame Donderdag-uitzendingen van Strukton Groep door ontwikkelingen op projecten in beeld te brengen en duurzame aspecten uit te lichten. Met deze uitzendingen tijdens lunchtijd bereiken we collega’s door het hele land, die interactief kunnen reageren via de chat. Ook sturen we vaker een fotograaf op een project af om foto’s of video’s te maken en die op de website en social media te publiceren. Duurzaamheid is bovendien een terugkerend onderwerp in ons interne personeelsblad en we hebben een duurzaamheidsprogramma waarvan communicatie een belangrijk onderdeel is. Duurzaamheid is al op veel manieren in ons werk verweven. Als we dat te vanzelfsprekend nemen, laten we kansen liggen om dit onder de aandacht te brengen.”
Irene: “Wat ik heel erg merk, is dat het ontzettend helpt als een directeur zelf een duurzame mindset heeft. Tjark de Vries heeft veiligheid altijd op nummer 1 en duurzaamheid op nummer 2 en die onderwerpen zet hij overal op de agenda. Die oprechte overtuiging komt over bij mensen. Communicatie is niet alleen iets van de afdeling Communicatie, maar doen we met z’n allen, ook met onze ketenpartners en klanten om de processen duurzamer te maken. Zo zijn er op allerlei niveaus gesprekken met stakeholders, bijvoorbeeld over circulair beton en over de onderstations langs het spoor die een voedingsbron kunnen zijn voor elektrisch bouwmaterieel.”
Manon: “Op projecten met baanbrekende innovaties organiseren of faciliteren we soms presentaties of projectbezoeken voor een bredere doelgroep dan alleen de projectbetrokkenen. Bijvoorbeeld bij de testlocatie van de liggers voor het circulaire viaduct over de A76. Opdrachtgever Rijkswaterstaat, de samenwerkingspartners Strukton Wegen & Beton, Antea Group Nederland en Nebest, en verschillende omgevingspartijen zoals gemeente en provincie, kwamen bij elkaar voor uitleg over het viaduct en de unieke testen van de liggers. De kracht zit hem echt in samenwerking, ook voor communicatie.”
Irene: ”Zo hebben Strukton en voestalpine samen ook een kennisevenement voor de sector georganiseerd om de leerervaringen rond de toepassing van circulaire wissels te delen.”
Manon: “Ik merk zelf eigenlijk niet zo veel weerstand. Collega’s begrijpen vaak de noodzaak van de verandering wel, maar in sommige gevallen vraag je wel meer van ze. Als je mensen meeneemt in de ontwikkelingen en goed uitlegt waarom die nodig en belangrijk zijn, voorkom je weerstand.”
Irene: “Al kun je niet alle weerstand voorkomen. Bij Strukton Rail vervangen we de werkbussen stap voor stap door elektrische varianten en dat raakt mensen in hun dagelijks werk. Je moet respect hebben voor de gewenning die dat vraagt en uitleggen waarom we dat doen. Ook moet je eerlijk zijn over de hobbels die er zijn op de weg van verduurzaming en daar aandacht aan geven.”
Manon: “En communiceer niet geforceerd over duurzaamheid als er mooie stappen op andere vlakken worden gezet. Dan is het ook belangrijk dat daar aandacht voor is in de communicatie.”
Irene: “Ik vind het belangrijk bij een werkgever te werken die maatschappelijk relevant bezig is. Dat wij als Strukton duurzame impact maken, geeft mij een goed gevoel en daar communiceer ik dus graag over. Bovendien ontstaan met innovaties en slimme oplossingen steeds nieuwe mogelijkheden om de impact te vergroten.”
Manon: “Het is precies zoals Irene het zegt: ook ik ben zo trots op wat we kunnen als bedrijf en daar communiceer ik graag over! Ik ben zelf niet technisch, maar kan duurzame en circulaire successen de aandacht geven die ze verdienen en zo ook een bijdrage leveren met mijn werk in communicatie. Dat zorgt bovendien vaak voor leuke samenwerkingen met collega’s, onze opdrachtgevers en onze partners en daar krijg ik energie van. Duurzaamheid is niet alleen een belangrijk onderwerp, maar ook heel leuk.”
Welke tips heb jij voor ons om met meer impact te communiceren over circulariteit?
Dit zijn mijn tipsDe impact van onze sector op de leefomgeving is fors, zowel wat betreft grondstoffengebruik en afval, als uitstoot en biodiversiteit. Dat geeft enorme kansen voor verduurzaming. Dus werken wij samen met onze ketenpartners om de toekomstbestendige wereld van morgen te maken.
Duurzaamheid