Bekijk alle artikelen

Strukton focust op duurzame infrastructuur en gaat exclusieve onderhandelingen aan met SPIE over acquisitie Worksphere

Strukton Groep NV en SPIE gaan exclusieve onderhandelingen aan over de acquisitie van Worksphere. Dit is een logische stap in de verscherping van de strategische focus die Strukton eerder dit jaar aankondigde. Onder voorbehoud van afstemming met vertegenwoordigingsorganen van de medewerkers en goedkeuring door de bevoegde instanties, wordt de transactie naar verwachting in Q1 van 2022 afgerond.

Met zijn aangescherpte focus kan Strukton zijn positie in Europa verder verstevigen als topdienstverlener op het gebied van duurzame infrastructuur. Strukton richt zich op groen vervoer en elektrificatie, sectoren die worden gekenmerkt door een groeiende vraag, nu en in de komende jaren. De hernieuwde strategie bouwt voort op de rijke historie van Strukton, die gestoeld is op 100 jaar ervaring.

Worksphere, met het hoofdkantoor in Utrecht en 10 vestigingen verspreid over Nederland, is een specialist in technisch facility management en gebouwdiensten, die datagestuurde methoden en expertise gebruikt om gebouwen slimmer en duurzamer te maken. Op het snijvlak van de digitale transformatie en de energietransitie werkt Worksphere met een geïntegreerd Design, Install, Maintain en Operate model, en levert het diensten aan een hoogwaardig en gediversifieerd klantenbestand in de commerciële sector, de gezondheidszorg, mobiliteit en onderwijs. Met 1.900 ervaren medewerkers en een omzet in 2020 van € 434 miljoen heeft Worksphere een top vijf positie in de Nederlandse markt van multitechnische dienstverlening.

Met het oog op de vernieuwde strategie van Strukton en de marktpotentie en ambities van Worksphere is dit de perfecte timing om met SPIE exclusieve onderhandelingen aan te gaan over de acquisitie van Worksphere.

Gerard Sanderink, CEO van Strukton: “De verkoop biedt zowel Strukton als Worksphere de mogelijkheid om te groeien. Waar Strukton zich gaat toeleggen op duurzame infrastructuur, kan Worksphere zich samen met SPIE volledig richten op de gebouwde omgeving. Ik ben trots dat we voor Worksphere een perfecte eigenaar met ambitie hebben gevonden.”

Gauthier Louette, voorzitter en CEO SPIE: “De acquisitie van Worksphere is een enorme stap voorwaarts voor SPIE. Wij introduceren de nieuwe standaard op de Nederlandse markt en worden de nummer één multidisciplinaire technische dienstverlener in Nederland, een land waar SPIE historisch uitstekend heeft gepresteerd. De acquisitie past perfect bij onze ambitie om in Europa een gespecialiseerde topspeler te worden in de technische dienstverlening.”

Lieve Declercq, CEO van SPIE Nederland: “Ik ben enorm blij met het vooruitzicht om samen met Worksphere in Nederland de onbetwiste leider te worden op het gebied van multitechnische dienstverlening. De leidende kracht van Worksphere als het gaat om verduurzaming van gebouwen, wordt een enorme toevoeging op onze portfolio. Samen zijn wij in de beste positie om de energietransitie en digitale transformatie voor onze klanten te versnellen. Ik ben er ook van overtuigd dat wij ons als beste werkgever kunnen onderscheiden, met uitstekende carrière- en ontwikkelmogelijkheden voor technische talenten.”

Evert Lemmen, CEO van Worksphere: “Deze samenwerking is een unieke stap in het realiseren van onze gezamenlijke ambities, versterkt door schaalgrootte en internationale samenwerking. Er is een enorme synergie tussen SPIE en Worksphere, zowel wat betreft de markt en klanten, als ten aanzien van onze gespecialiseerde kennis, digitalisering en technologie, waarmee wij gezonde, energieneutrale en circulaire gebouwen maken. Hierdoor ontstaan mooie kansen voor onze klanten, medewerkers en andere stakeholders. Met veel vertrouwen en enthousiasme kijk ik uit naar onze gemeenschappelijke toekomst.”

De transactie wordt onder voorbehoud van afstemming met vertegenwoordigingsorganen van de medewerkers en goedkeuring door de bevoegde instanties, naar verwachting in Q1 van 2022 afgerond. Gedurende het proces blijven wij vol energie en toewijding met onze contracten en projecten bijdragen aan de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van de systemen van onze klanten.