Bekijk alle artikelen

Biobased bankjes doemen op in Nederland

Deze week verschijnen bij diverse van onze opdrachtgevers bankjes van het duurzame miscanthusbeton. Waarom? Het is de Week van de Duurzaamheid, de bankjes zijn biobased en wij fleuren graag de omgeving op.

Bankjes van miscanthusbeton. Het was een van de eerste toepassingen van biobased beton die wij maakten in een samenwerkingsverband met luchthaven Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, Miscanthusgroep, Hogeschool Inholland, TheSolidGrounds en Hempflax. Als een van de eerste partijen slaagden wij er destijds in solide bio-beton te maken met olifantsgras als belangrijke grondstof. In het voorjaar van 2016 zijn de banken geplaatst op het terrein van Schiphol. 

Doorontwikkeld

Het straatmeubilair was een eerste stap in een duurzame oplossing voor de lange termijn. Het proces waarmee wij bio-composiet en bio-beton vervaardigen, is de afgelopen jaren doorontwikkeld en geoptimaliseerd. Wij hebben het aantal toepassingen flink uitgebreid. Een veel gebruikte toepassing is de van miscanthus gemaakte Green Silence Wall, die de omgeving tegen lawaai beschermt. Het duurzame geluidsscherm is onderhoudsarm en heeft een natuurlijke uitstraling. 

Milieu- en andere voordelen

Olifantsgras is een miscanthusgrassoort. Het groeit snel (wordt ruim vier meter hoog) en heeft weinig onderhoud nodig. Het gewas levert gemiddeld twintig jaar lang een oogst van zo’n 20 ton vezels per hectare op. De vezels zijn een perfect vulmiddel voor bio-beton. Olifantsgras neemt tijdens de groei vier keer zoveel veel CO2 op als een vergelijkbare omvang bos. Daarnaast is beton van olifantsgras lichter dan normaal beton waardoor minder vervoer en zwaar materieel nodig is, en de vezels geven het beton een mooi effect. Het materiaal kan bovendien uitstekend worden hergebruikt.

Green Silence Wall

De biobased en circulaire Green Silence Wall beschermt de omgeving tegen geluid.

Lees meer