Bekijk alle artikelen

“Als het aan mij ligt, blijf ik mijn leven lang leren”

Strukton biedt (jonge) werknemers veel kansen om zich te ontwikkelen.

Arjan van den Berg

Arjan van den Berg


+31 (0)6 46 98 80 79

“Het helpt me om beter samen te werken en ik doe mijn werk efficiënter” “Het idee dat wij met ons plan een verandering in de organisatie teweeg kunnen brengen, vind ik heel gaaf”

Arjan van den Berg (25, contractbeheerder bij Strukton Worksphere) is sinds vier jaar in dienst bij Strukton en kan dat beamen. Hij heeft meegedaan aan het Strukton FIT programma en volgt nu Strukton Jong Management.

Ik ben enorm blij met de kansen die Strukton biedt. Het management draagt uit dat ontwikkeling van het personeel heel belangrijk is. Met de juiste onderbouwing kun je elke opleiding aanvragen die je wil. Zelf sta ik er ook zo in. Ik ben jong, kom net van school af en vind mijn ontwikkeling van groot belang. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Strukton. Neem het Strukton FIT programma: een programma van 2,5 jaar waarin je leert je op persoonlijk vlak te ontwikkelen en de gehele organisatie beter leert kennen. Samen met een vaste groep, waarvan er ieder half jaar een nieuwe start,  volg je diverse cursussen. Projectmatig samenwerken kwam bijvoorbeeld uitgebreid aan bod. Je zou zeggen dat je wel ongeveer weet wat samenwerken is, maar ik bleek ook nog veel niet te weten. Hoe worden projectgroepen gevormd, wat zijn de randvoorwaarden voor projectmatig samenwerken, hoe zitten processen in elkaar rondom bedrijven en klantrelaties, welke procedures zijn er? Dat kwam allemaal aan bod. Uiteraard moesten we het ook toepassen in een opdracht, waarbij we een project voor een klant moesten doen. Ik en mijn groepsgenoten waren erop gebrand om die taak snel en goed te volbrengen. Ambitieus als we waren, trapten we met open ogen in de valkuil van de trainer. Wat bleek nou? We hadden veel te weinig informatie om dat project goed te kunnen doen. De oplossing was natuurlijk terug naar de klant en daar aanvullende informatie vragen. Ik kan wel zeggen dat het een enorme eyeopener was. En uiteraard had iedere cursus zo zijn eigen openbaring of tips en trucs om toe te passen in de praktijk.

Aandacht voor het gesprek en de relatie

Ook op persoonlijk vlak heb ik veel geleerd tijdens het FIT programma. Ik ben nogal een bezig type dat moeilijk stil kan zitten. Dat wist ik al voor de opleiding. Maar wat ik me daarbij niet realiseerde, is dat me dat in de weg kan zitten tijdens gesprekken met anderen. Terwijl de ander praat, kan ik bijvoorbeeld in mijn hoofd al bezig zijn met een oplossing of met een andere niet-relevante zijweg. Dat leidt niet alleen af – ik mis daardoor wat de ander zegt – maar het kan ook ongeïnteresseerd overkomen naar mijn gesprekspartner, terwijl ik zeker wel geïnteresseerd ben. Tijdens de opleiding heb ik niet alleen dat inzicht gekregen, maar ook de handvatten om ermee om te gaan. Alle aandacht voor het gesprek dus en alle afleiding vermijden. Geen laptop voor mijn neus, geen telefoon die piept of zelfs maar trilt. En als ik dan toch op een dwaalspoor raak, kan ik dat eerlijk aangeven bij de persoon tegenover me. ‘Sorry, ik was even afgeleid en miste het laatste wat je vertelde. Wil je dat herhalen?’

“Het helpt me om beter samen te werken en ik doe mijn werk efficiënter” “Het idee dat wij met ons plan een verandering in de organisatie teweeg kunnen brengen, vind ik heel gaaf”

Een van de twaalf

Je kunt wel zeggen dat ik mezelf in die ruim twee jaar enorm heb ontwikkeld. Ik vind het ook erg leuk om al die kennis toe te passen in mijn werk. Het helpt me om beter samen te werken en ik doe mijn werk efficiënter en effectiever. Kortom, het wordt er alleen maar leuker op. En dat is dan ‘alleen nog maar’ het FIT programma. Want inmiddels ben ik doorgestroomd naar Strukton Jong Management, een eenjarig programma voor, zoals dat heet, young professionals met management potential. De selectie daarvoor is streng. Ik ben voorgedragen door de HR-manager van mijn regio en mijn leidinggevende. Bovendien moest ik een pitch doen: in een verhaal van tien minuten aan de selectiecommissie vertellen waarom ik moest worden toegelaten tot het programma. Zenuwslopend, maar het is me gelukt, als een van de twaalf gelukkigen.

Stap opzij of omhoog

Strukton Jong Management gaat vooral in op – hoe kan het ook anders – managementvaardigheden. Dit programma bestaat uit zes modulebijeenkomsten waarbij je met diverse onderwerpen aan de slag gaat. Er komen ook gastsprekers langs, van zowel binnen als buiten de organisatie. Het is interessant om te leren wat de consequenties zijn op hoger niveau van acties en besluiten op lager niveau en andersom. Ik kijk uit naar de eindopdracht, waarin we groepsgewijs een realistische en implementeerbare oplossing mogen bedenken voor iets wat op dit moment echt bij Strukton speelt. Het is vergelijkbaar met een scriptie, maar dan wat meer praktijkgericht. Ons plan van aanpak wordt ook echt bij de groepsdirectie voorgesteld en we gaan in gesprek met bijvoorbeeld de directie van de deelbedrijven. Dit draagt bij aan mijn eigen ontwikkeling, mijn kennis van de organisatie en het opbouwen van mijn netwerk. Het idee dat wij met ons plan een verandering in de organisatie teweeg kunnen brengen, vind ik heel gaaf. 
De kennis die ik tot nu toe heb opgedaan bij het FIT programma en Strukton Jong Management gebruik ik voor mijn toekomst. Als het aan mij ligt, maak ik elke drie jaar een volgende stap in mijn loopbaan. Dat kan omhoog of opzij zijn. Dat geeft me telkens de gelegenheid om verder te leren. Want als het aan mij ligt, blijf ik me mijn hele werkende leven ontwikkelen.

Ontdek meer verhalen

Verschillende collega's delen hun dagelijkse werkzaamheden in een blog

Blogoverzicht