Ambitieus
Maar hoe leuk zulke projecten ook zijn, ik wilde graag méér impact maken. In 2017 heb ik een postdoctorale opleiding in maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan in Zwitserland. Die opleiding is een goede basis om in mijn werk meer te doen met ambities op het gebied van duurzaamheid. Die ambities kan ik kwijt in mijn werk bij Strukton. Het bedrijf heeft doelstellingen voor 2030 en 2035 vastgesteld op het gebied van uitstoot, afval, circulariteit, biodiversiteit en klimaatneutraal en eerlijk werken. Het is onze taak om die grote, abstracte doelen te vertalen naar concrete stappen en een tijdspad om de doelen te halen. En ze kritisch tegen het licht te houden: zijn we ambitieus genoeg of kunnen we hoger reiken? Dat heeft ook met techniek te maken: wat vandaag nog moeilijk is, kan morgen of overmorgen misschien wel en brengt doelen die nu onhaalbaar lijken, dichterbij.
Samenwerken
Niet alleen de inhoud maakt mijn werk bij Strukton een prachtige uitdaging, ook het organisatorische deel geeft veel voldoening. Ik houd van samenwerken en breng graag mensen en inhoud samen waar ik behoefte zie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we samen meer kunnen bereiken dan iedereen in z’n eentje. Dat geldt ook voor onze internationale bedrijven; we hebben elkaar allemaal nodig. Daar helpt mijn internationale achtergrond en ervaring en mijn begrip voor verschillende culturen. Samen komen we verder.
Werk aan de winkel
Dat moet ook, we hebben veel werk te verzetten en kunnen niet volstaan met het minimale. Niet voor onszelf en niet voor opdrachtgevers – veel klanten vragen naar emissieloos bouwen en eisen een goede prestatie op de CO2-Prestatieladder, anders missen we opdrachten. Maar we zijn het ook verschuldigd aan onze medemens om alles te doen wat in ons bereik ligt. De kwetsbaarste mensen op de kwetsbaarste plekken lijden het meest onder klimaatverandering. Het is aan rijke landen om daar iets aan te doen. Het is dan ook niet voor niets dat bedrijven over een aantal jaar in hun jaarverslag moeten rapporteren over Corporate Social Responsibility (CSR). Dat wordt bij wet vastgelegd. Voor ons betekent het flink wat werk aan de winkel: we moeten deze regels vanaf 2026 in ons jaarverslag verwerken.
Enthousiast over duurzaamheid
Sinds mijn start bij Strukton heb ik vooral informatie verzameld, met hulp van alle mvo-coördinatoren en andere collega’s binnen het bedrijf. Er gebeurt al ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. Collega’s zijn heel enthousiast en zetten goede ideeën graag direct en snel om in de praktijk. We moeten ervoor zorgen dat al die initiatieven een plek krijgen binnen het duurzaamheidsbeleid van Strukton, zodat we het goede behouden en met elkaar kunnen delen. Strukton is een groot bedrijf; vaak weten collega’s van de ene werkmaatschappij niet waar collega’s van de andere werkmaatschappij mee bezig zijn. Dat is zonde. Daarnaast is het natuurlijk zo dat niet elke maatregel overal in het bedrijf past. Spoor is anders dan weg- en betonbouw, Strukton in Zweden verschilt van Strukton in Italië.
Structuur
Ik moet zeggen: daar komen mijn Zwitserse wortels goed van pas. Zwitsers overwegen ideeën en plannen wat langer voordat ze overgaan tot actie. We houden van structuur, van een plan goed inbedden. Dus ik zorg voor een gestructureerd raamwerk waarin alle pilots, initiatieven en projecten met betrekking tot CSR kunnen worden ingebed, gekoppeld aan de overkoepelende doelstellingen voor sustainability. Alle collega’s hebben toegang tot dat raamwerk en kunnen deelnemen aan projectgroepen en projecten. Als initiatieven en pilots succesvol zijn, kunnen we ze makkelijker over de hele organisatie uitrollen en zo onze doelstellingen efficiënter en makkelijker halen. Ik weet zeker dat als we de krachten van de verschillende landen en culturen samenbrengen, Strukton het nog verder gaat brengen op het gebied van sustainability.