Deze week trappen we de tweede helft van de serie af met weer 10 duurzame daden. De bouw- en infrasector heeft een grote impact op de leefomgeving. Dit door de grondstoffen die we gebruiken, het afval en de uitstoot die we produceren maar ook op de biodiversiteit. Gelukkig biedt ons werk ook ontzettend veel kansen voor verduurzaming. Maar wat doen we dan precies? Wat betekent ‘Sealoflex BR-LT, hoe kan het dat trams op de randstad Rail op zonne-energie rijden en waar ligt de duurzaamste en slimste weg van Nederland? Om duurzaamheid concreet te maken lichten we tien weken lang elke week 10 duurzame daden toe.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 21: In 2019 en 2020 heeft Strukton vier elektrische locomotieven aangeschaft. Deze locs waren door de NS afgeschreven, maar worden na revisie door ons ingezet voor transport van materiaal en materieel. Zo vervangen we onze diesellocomotieven door locomotieven die rijden op groene stroom.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 76: tijdens onze werkzaamheden om de brug bij Welsryp te vervangen, hebben we de energievoorziening op de bouwplaats zo veel mogelijk emmisieloos gemaakt. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van een container vol zonnepanelen (Sunbox) en een slimme accu (Esaver) die geleverd werden door Bredenoord.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 75: Strukton is al jaren partner van de stichting MVO Nederland en is een van de koploperbedrijven. MVO Nederland helpt organisaties om richting de nieuwe economie te bewegen. Deze nieuwe economie is klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 100: Strukton is partner van de Bereikbaarheidsalliantie A2. Deze alliantie van organisaties richt zich op het uit de auto halen van 5.000 medewerkers in de komende 5 jaar. Dit, door thuiswerken, fietsen en het openbaar vervoer te stimuleren. Als tegenpresentatie vragen we van de verschillende overheden ondersteunende maatregelen en de nodige investeringen in goede en veilige fietsinfrastructuur en aantrekkelijk openbaar vervoer.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 68: Voor de HTM realiseerden wij een unieke koppeling tussen het eco-zonnepark 't Oor in Den Haag en het energienet van de HTM. Hierdoor rijden de trams van Randstadrail 3 en 4 op zonne-energie. Door de toepassing van een innovatieve methode kan de opgewekte gelijkstroom direct aan bovenleiding gevoed worden, zodat het traditionele energieverlies tot een minimum wordt beperkt.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 9: Eind 2019 leverden we samen met partners de duurzaamste en slimste weg van Nederland op in Twente: de Innovatieroute N737. De weg heeft tot doel om de doorstroming van het verkeer en de veiligheid te verbeteren. Daarnaast moet de weg bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 54: Strukton Worksphere is uitgeroepen tot stagebedrijf van het jaar 2020. Studenten vinden ons doorgaans een leuk bedrijf om stage te lopen, krijgen veel vrijheid en verantwoordelijkheid en mogen echt meedoen in de praktijk. Van onze collega's die studenten begeleiden verwachten we dat ze in ‘meester-gezel’-vorm tijd en energie in ‘hun’ student investeren en kennis overdragen.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 98: Strukton Rail heeft in opdracht van Infrabel de 33 kilometer lange spoorlijn tussen Hamont en Mol (spoorlijn 19) geëlektrificeerd. Hierdoor rijden er vanaf tweede helft 2020 elektrisch aangedreven treinen in plaats van diesellocomotieven.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 6: Ons asfaltlaboratorium heeft een prijswinnende duurzame en circulaire deklaag voor autosnelwegen ontwikkeld: Sealoflex BR-LT. BR staat voor biorecycling, er wordt een hoog circulair gehalte gecreëerd. LT staat voor lage temperatuur; het asfalt kan onder lage temperatuur worden aangebracht. Verlenging van de levensduur naar 16 jaar, 50% CO2-reductie, 20% reductie directe levensduurkosten, hoogwaardige recycling, 5-10% lagere rolweerstand en dus brandstofbesparing.
Deel 6 van 100 duurzame daden
Duurzame daad 42: Strukton werkt samen met Nebest Adviesgroep, GBN Groep en Antea Group binnen het Consortium Closing the Loop. Closing the Loop geeft bestaande kunstwerken (zoals viaducten) een tweede leven. Door ons innovatieve concept krijgen elementen van bestaande objecten dezelfde functie in het nieuwe object. En dat lukt voor maar liefst 80%. De overige 20% – restasfalt en end-of-life beton – wordt gerecycled en komt terug in respectievelijk asfalt en beton.
In totaal publiceren we op onze site 100 duurzame daden. Deze dragen bij aan SDG 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 15 en 17. Ze komen allemaal samen op een verzamelpagina met van daaruit weer links naar de verschillende SDG's.
Check onze duurzame daden